Den där stressen och prestationsångesten.Skrivit texter och designat om skötselråd, kundregister och informationsblad till studion i några dagar nu.
Har så mycket inspiration och vill organisera och dona och fixa i studion. Är snart dags att börja tatuera igen.

Är såååå peppad samtidigt som jag är en gnutta nervös. Är ju trots allt ett och ett halvt år sen jag rörde en tatueringsmaskin.
Innan jag åkte hade jag lite ansträngt förhållande till mitt yrke, jag älskar verkligen att tatuera men, ett stort men, stressen och pressen som hör till blev lite för tung. Jag har en tendens att tacka ja till allt och det var inte ovanligt att jag efter jobbet slängde i mig mat och sen fortsatte rita motiv till kunder, jobbade, fixade och donade tills klockan var långt efter tolv på natten. Men ändå vaknade jag med ont i magen och kände att tiden inte räckte till och att inget jag gjorde riktigt dög och blev bra nog. Jag började få ont i magen av att lämna lägenheten, visste att då jag handlade kunde det dyka upp ett huvud bakom brödhyllan som ville prata tatuering eller då telefonen ringde att det kunde vara en kund som i sista stund ville ändra sitt motiv som jag redan lagt femton timmar på att rita. Sista tiden då jag gick till jobbet på morgnarna ville jag bara lägga mig ner, sparka och slå i backen och grina som ett  frustrerat barn. Det kändes inte alls hållbart. Så jag tog en paus.

Nu är jag tillbaka igen, superpeppad och har så mycket ideer och inspiration som jag bara vill kräkas ut över studion. På ett bra sätt alltså, bra kräks, tänk regnbågskräks!
Har bestämd att jag ska säga nej oftare till sånt som ger mig ont i magen. Så att jag ska kunna lägga mer tid och ork på sånt som jag faktiskt känner att jag skulle kunna göra något riktigt bra av. Både för min skull och för mina kunders skull.

Är samtidigt jag så rädd att jag ska hamna tillbaka i gamla spår igen. Vet ju hur lätt det är att tänka "säg tack men jag kan tyvärr inte ta på mig det. Säg nej, neeeeej!" samtidigt som munnen häver ur sig ett "jomenvisstkanjaggöradet, jag bokar in dig på juldagen och kanske en extra sittning på nyårsdagen för de dagarna har jag inte bokat in någon kund än."Translation.
Have been writing texts and redesigned the care instructions, customer lists and information sheets to the studio for a few days now.
Have so much inspiration and want to organize and fix stuff in the studio. It is Almost time to start tattooing again. I'm Soooo psyched while I'm a little bit nervous. After all it is one and a half years since I touched a tattoo machine .
Before I went I had a bit strained relationship with my profession. I really love to tattoo but, a big but, the stress and pressure associated with it became a bit too heavy . I have a tendency to say yes to everything and it was not uncommon for me after work I threw is the food in my mouth and then proceeded to draw designs to customers, worked , tweaked and fixed until the clock was well after midnight. But when I woke up I had a stomach ache and felt that there was not enough time and that nothing I did really was good enough. I started to get a stomach ache to leave the apartment, I knew that when I went shopping for groceries it could turn up a head behind the bread shelf that wanted to talk about tattoos, or when the phone rang that it could be a customer at the last minute wanted to change his tattoo motif that I already put in fifteen hours to draw. The last period when I went to work in the mornings , I just wanted to lie down, kick and hit the ground and cry like a frustrated child. It felt not at all sustainable . So I took a break.
Now I'm back again, super psyched and have so much ideas and inspiration that I just want to vomit out in the studio. In a good way , good vomit , think rainbow vomit! Have determined that I will say no more often to things that gives me a stomach ache . To allow me to put more time and energy on things that I actually feel like I could do something really good with. Both for me and my costomers sake. At the same time I am so scared that I 'll end up back in the old groove again . I know how easy it is to think " say thanks but unfortunately I can not do that . Say no , noooooo ! " while the mouth says "wellofcourseIcandothat, I book you in on Christmas Day , and maybe an extra seating on New Year's Day for those days I have not booked any customer yet. "


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hejja Mia. För att återanvända gamla slagord från Grynet: "Ta ingen skit!" Du är fluffigt awesome på ditt yrke och du har all rätt att be folk fara och flyga (kanske på ett trevligt sätt men ändå)
Kul att du ska börja göra illa folk för pengar igen! Jag ska boka in mig hos dig, när du har tid och ork och viljan att göra illa just mig!

Svar: haha, tack gumman, här ska mindre skit tas iaf, en lagom dos skit klarar jag nog :D Ska plåga dig så ivrigt och villigt då den dagen kommer!
Maria Björnbom-Öberg

2014-04-14 @ 11:11:42
Postat av: Churi Chan

I wish you good luck ;)

Svar: Thank you so much! ^^
Maria Björnbom-Öberg

2014-04-14 @ 11:51:53
URL: http://churichan.blogspot.com/
Postat av: Ronja

Hej Mia!

Om du vill ha någon att öva på,
så kan du få öva en Audrey Kawasaki inspirerad på mitt lår :)
Pratade med Moa idag och hon sa att du ville börja att öva på folk du känner, vi känner ju inte varandra så, men vi har många gemensamma vänner, som jag följt med till studion^^
Välkommen hem :)

Mvh
Ronja

Svar: Aloha Ronja! Just nu vågar jag inte boka in andra än folk jag känner väl, men tar gärna på mig det då jag kommit igång ordentligt. Älskar Audrey Kawasakis grejer! Men du får hemskt gärna komma in till studion någon dag då jag är där så kan vi diskutera vad du vill göra, även om jag inte kan boka in dig direkt :)
Maria Björnbom-Öberg

2014-04-14 @ 15:50:57
Postat av: Magpie

Alltså,det här med kreativa yrken är ju tricky... Om den man ritar nåt åt inte gillar det, vem skall belastas av det? Jag jobbar som arkitekt och på mitt jobb brukar vi i princip inkludera en "omritning" i skissen, när vi estimerar pris och tid det tar, så att man gör sin kund uppmärksam på att om det blir fler ändringar så tar det längre tid. Detta är ju under förutsättning att man sätter sig in ordentligt i vad kunden vill ha först, men också att man sätter kunden in i arbetsprocessen så de förstår vad de ber om.
För övrigt tycker jag att du är fantastisk, heja dej!

Svar: Ah ja kan tänka mig att ni har lite liknande problem i ditt yrke. Våran rutin i studion är att vi har färdig en skiss till kunden en vecka innan deras bokade tid och ber kunden komma in då så de kan kika på motivet och vi kan diskutera eventuella ändringar och priser och sånt så vi har tid att göra ändringar. Så omritningstid är i regel inräknad på varje kund även om inte varje kund vill ha det omritat och jag brukar i regel planera in så det även finns extratid samma dag de har sittningen då jag kan göra ändringar om de kommer på något i sista stund. Då kunden dagen innan eller ibland samma dag kommer på att det är ett helt annat motiv eller väldigt stora ändringar de vill ha så blir det problem. Det har hänt att jag fått endel arga kommentarer och på gränsen till utskällningar då jag försökt förklara att jag inte hinner börja om så sent med att rita nya motiv och att vi måste boka om tiden, vilket brukar bli många månader framöver pga full tidbok. Kan till viss del förstå att folk blir upprörda då de måste vänta längre och kanske tagit ledigt från sitt jobb för att tatuera sig. Vissa kan bli väldigt otrevliga då de måste lägga om sin planering har jag märkt. Har på tok för ofta slutat med att jag istället suttit uppe halva natten och ritat nya förslag för att slippa göra kunder besvikna. Det är där det blir ett problem för mig, då min arbetstid aldrig tar slut och jag inte vågar sätta ordentliga gränser. Känns som att vissa även fast vi förklarar att vi behöver veta i god tid innan för att hinna göra ändringar så förstår inte alla att det faktiskt tar tid att rita… Trixigt, men tror det blir mindre sånt iom att jag blir mer selektiv med vad jag tar på mig och kan arbeta mer tid med varje kund...
Maria Björnbom-Öberg

2014-04-14 @ 18:58:05
URL: http://magpiesatsunrise.blogspot.no/
Postat av: Anna

Vet du någon som är bra på watercolor stilen i Sverige. Är riktigt sugen på en sån tatuering men vill hittat nån så
Kan, eller kan man fråga vilken tatuerar som helst?

Svar: Jag har dålig koll på den biten, vet ingen som med säkerhet håller på med det, men har för mig att Crooked Moon Tattoo har haft gästtatuerare som är duktig på den stilen, du kanske kan höra med dom om de snart har någon på ingående som håller på med det. Annars kanske de vet vilken annan studio man kan vända sig till :)
Maria Björnbom-Öberg

2014-04-14 @ 19:48:54
Postat av: Combatanten

Var rädd om dig - har man en gång smällt i väggen tendererar den väggen dyka upp snabbare nästa gång. Tror att det är farligare med "roliga" jobb än med mer traditionellt stressiga arbeten - dels möter man kanske inte samma förståelse av sin omgivning, dels ser man kanske inte väggen förrän det är försent, då man själv upplever det som roligt. Som sagt - ta hand om dig; finns ingen som tackar en för att man sliter ut sig.

Svar: Tack så mycket, jo jag har ofta tänkt på att jag känner mig rätt bortskämd som har ett, i många ögon, drömyrke och har många kunder och sen sitter här och klagar för att det är för mycket. Men tror det är som du skriver att då man har roligt blir det sååå lätt att man är så inne i det att man inte märker att det går utför innan det är för sent... Tror den här tiden i Japan då jag fick lite distans till allt förhoppningsvis har gjort mig bra, för jag känner för första gången på många år att jag har kontroll över läget igen. Nu gäller det bara att inte låta det skena iväg...
Maria Björnbom-Öberg

2014-04-15 @ 07:41:54
URL: http://sunshine0525.blogspot.se
Postat av: Maggie

Vet du vad, det låter riktigt bra! Du måste kunna säga nej, men det tar fasen tid att lära sig, jag är likadan. Jobbar över och tar pass åt folk för att jag inte kan säga nej. Tänker att jag alltid måste ha en ursäkt om jag ska säga att jag inte kan, att jag är sjuk eller ska iväg osv, inte bara för att jag inte orkar.

Jag skulle verkligen vilja tatuera mig hos dig någon gång! Bor dock i Stockholm, så det är ju en bit att åka... men kanske kanske... :) Eller om du i framtiden får för dig att gästtatuera i hufvudstaden, då vill jag stå först i kön!

Många kramar på dig, du är bäst!

Svar: Åh vad jag känner igen mig i det där med att behöva ha en ursäkt. En gång då jag redan hade jobbat över och det var långt efter stängningsdags i studion undrade min kund om jag ville jobba några timmar till utöver det eftersom han hade några till tatueringar han ville göra om jag hade tid. (Inget fel av honom att fråga det så klart!) Min reaktion var att istället säga att min arbetsdag egentligen är slut och jag behöver hem och käka middag och förbereda inför morgondagens arbete så slängde jag ur mig "eeeh jag har en läkartid snart så jag kan inte" Varpå han svarade, ah no problem, jag ska ändå mot sjukhuset då jag far hem så jag kan skjutsa dig. Slutar med att han skjutsar mig till sjukhuset, vi vinkar hej då och jag går in på sjukhuset och väntar på att han ska fara iväg så jag kan smita hem... så himla dumt!
Maria Björnbom-Öberg

2014-04-15 @ 20:12:20
Postat av: ♥ LILLADOCKAN ♥

Lova mig att du tar det lugnt. Att du säger nej och att du frågar dig själv "är det verkligen rimligt att jag ska ta mig an allt det här?". Jag blev sjukskriven i december, utmattningsdepression. Och jag känner igen mig SÅ mycket i det du skriver. Jag kunde sitta och gråta på vägen hem från jobbet. Och när jag skulle till jobbet på morgonen så var det helt omöjligt att ta sig upp ur sängen. Jag var helt slutkörd hela tiden. Vi har helt olika arbeten, men i grund och botten så spelar det ingen roll. För vi har passion för det vi gör och vi vill göra allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt. Vi gör hellre saker själva än låter någon annan göra det. Min kompis kallar det "god flicka"-syndromet... Att alltid försöka vara alla till lags, alltid prestera till 200% och hela tiden överträffa sig själv. Aldrig säga nej.

Problemet med mig, och jag kan tänka att det är lite samma sak för dig, är att jag sätter orimliga höga krav på mig själv. Krav som jag knappt kan leva upp till. Det leder till att man aldrig någonsin känner sig bra. Man känner sig konstant misslyckad och dålig. Istället borde man sätta upp rimliga mål som man faktiskt kan nå upp till. Min psykolog säger att jag "iscensätter misslyckanden" genom att ha så höga krav/mål. Istället borde jag sätta ribban betydligt lägre och känna mig nöjd med det. Känna att jag lyckas. Planera att lyckas och inte att misslyckas helt enkelt.

Make:ar det här någon sense? :) Hur som helt, det är sjukt svårt (tro mig jag vet) men försök att inte sätta för höga krav på dig själv. Jag är fortfarande sjukskriven till 50% och det här är inget jag önskar någon annan. Så försök tänka på vad som är rimligt och säg nej. Det är saker som jag fortfarande håller på och lär mig. Det är skitasvårt, men det går framåt.

Tusen kramar till dig fina du, sköt om dig! Du är fantastisk! <3

Svar: Tack så enormt mycket! Uppskattar så att du delar med dig och jag tror att jag förstår vad du menar. God-flicka syndromet är nog ett ganska bra namn. Har så många gånger tänkt att jag är så trött på att alltid sträva efter att vara så jävla duktig jämt. Man är så sjukt bra på att sätta orimliga krav på vad man tror att man måste uppnå för att andra ska tycka att man är acceptabel som människa. Ska verkligen ta in det där med att försöka sätta målen på en vettig nivå, det svåra är bara att veta vart den nivån ligger. Just nu tar jag myrsteg i studion känns det som, jag bokar bara in vänner i början och kommer sen då det känns som att det flyter på fint börja ta in stamkunder och sedan de kunder som vill göra sånt som jag känner är vettiga projekt att jag gör osv. Så förhoppningsvis hittar jag en hållbar nivån för mig där någonstans på vägen...
Så glad att höra att du är på väg åt rätt håll nu igen och jag hoppas verkligen att du kommer hitta din nivå till slut! Heja dig! Kramar i massor! <3
Maria Björnbom-Öberg

2014-04-16 @ 06:39:08
URL: http://denlilladockan.blogg.se/
Postat av: Tokyo-Love

<3
Har tyvärr inga bra tips, men vill bara säga: ta hand om dig och stå på dig! Du är extremt duktig och förstår att det lätt blir så att man vill tacka ja till allt, men du måste tänka på dig själv också. ^__^)

Svar: Tack så jättemycket! <3
Maria Björnbom-Öberg

2014-04-16 @ 16:07:26
URL: http://sakuradesu.blogg.se
Postat av: Emma w

Åh, vad roligt! Och säg nej förfan! Är säker på att även kunderna tycker att ditt välmående är viktigare än tatueringen; det finns ju faktiskt otroligt många duktiga tatuerare därute, så du behöver inte göra allt! :)

Svar: Tack så mycket Emma! Jobbar på Nej'en ^^
Maria Björnbom-Öberg

2014-04-17 @ 17:55:57
Postat av: Emma m

Tror att du skulle vara grym på watercolor tatueringar! Längtar till att man får se dina alster på bloggen. Om jag skulle skaffa en tatuering så skulle jag ställa mig i kö för att få komma till dig ( och då bor jag i sthlm). Du är så duktig så du kan kräva av dina kunder att även de skärper sig och inte ändrar motiv etc. Om du är utvilad, har ätit en god lunch så gör du ditt allra bästa. Det tjänar både du och kunden på!

Svar: Tack så mycket, dock tror jag inte jag kommer lägga upp så mycket ang tatueringar på bloggen. Har försökt hålla den fri från tatueringar förut. Kanske blir mer i framtiden, men troligtvis inte så mycket ^^
Maria Björnbom-Öberg

2014-04-22 @ 00:26:18
Postat av: Stina

Du är så fruktansvärt bra! Magiskt bra är du. ^^ När såna som du tackar nej till uppdrag skapas ett begär! Du bygger också upp en tydlig bild av vem du är och vad du gör. Jag hoppas att du gör kloka val och lyssnar på dig själv. För din konst vill jag ju kunna njuta av länge till! Säg gärna till när du har börjat tatuera! Jag tror att jag har hittat "The One" i tatuerardjungeln. =D

2014-04-23 @ 21:25:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Svar på ofta förekommande frågor:
  • Jag tar tyvärr ej på mig uppdrag från privatpersoner i dagsläget
  • Har du frågor kring pennorna och var dom går att köpa finns info här »

Trackback
In English Please!
bloglovin
instagram.com/bokkei
RSS 2.0