Maskeringsvätska

Har fått lite frågor ang maskeringsvätska, vad det är och vilken jag använder.

Så till vad vad använder man maskeringsvätska till och hur?

Maskeringsvätska är precis som det låter en vätska man maskerar med. Jag använder den då jag målar akvarell för att spara ut ytor som jag inte vill ha färg på så jag slipper oroa mig att kladda ner fel ytor. Går att lägga även på de lager man redan målat för att spara ut ytor man gillar och vill ha kvar men en grej som kan vara bra att tänka på är att pappret ska vara ordentligt torrt på de ytor du lägger maskeringsvätskan, har hänt någon gång att jag varit för ivrig och lagt på en fuktig yta och då har pappret fnasats sönder då jag försökte ta bort det sen. Vätskan måste dessutom ha hunnit torka innan du börjar måla över den, annars följer maskeringsvätskan med då du målar. Använd en pensel som du inte är rädd om som du dedikerar till att enbart använda då du lägger maskeringsvätskan, för penseln kommer förstöras!


Vilken använder jag?

Den jag använder just nu har jag köpt på Sekaido här i Tokyo och kommer från Holbein. Jag tycker om det jättemycket! Den är lite blåtonad så det är lätt att se vilka ytor jag har maskerat då jag målar. Än så länge har jag inte haft några problem med att det kryper in någon färg på de maskerade ytorna och den är skitenkel att peta bort. Vilket är ett stort plus, har haft maskeringsvätskor som varit så svåra att få bort så jag fått bortskavd hud på fingertopparna då jag gnuggat bort den. Kom på efter ett tag att ett sudd funkade finfint att använda för att slippa peta sönder fingertopparna, men så smart var inte jag från början. Men denna tar jag bara tag i en kant och så kan man dra bort allt i ett stycke. Den är så lätt att peta bort så jag gärna maskerar lite extra bara för att få peta bort det sen.

Hoppas detta har varit till lite hjälp och hojta till om det är något du fortfarande undrar ang detta :)

Translation.
I've got some questions about masking fluid, what it is and which one I use.
So what are you use masking fluid for and how do I use it?
Masking fluid is just like it sounds a liquid one mask with. I use it when I paint watercolors to save the parts that I don't want paint on so I do not have to worry about smudging wrong surfaces. You can add on the parts thats already painted too to save the space you like and want to keep, but one thing that can be helpful to keep in mind is that the paper should be thoroughly dried when you put masking fluid on it, have happened at some point to I was too impatient and put it on a damp surface, and then the paper got destroyed when I tried to remove it later. The fluid must also have had time to dry before you paint over it, otherwise the masking fluid will follow and smudge when you paint. Use a brush that you are not to found of and that you dedicate to use only when you put out masking fluid, the brush will be destroyed!
Which one do I use?
The one I'm using right now I have bought on Sekaido here in Tokyo and are from Holbein. I like it a lot! It is a bit bluish so it's easy to see which areas I have masked when I paint. So far I have not had any problems with it letting in any colour in the masked areas and it is so easy to remove. Which is a big plus, have had masking fluids that have been so hard to remove, so I got abraded skin on the fingertips as I rubbed it off. Discovered later that I could use an eraser to remove the fluit to avoid destroying fingertips, but I was not thet clever from the start. But with this one I can I just hold an edge and pull it off all in one piece. It's so easy to poke away so I like to mask a little extra just to poke it away later. Hope this has been of some help and let me know if there is something you are still wondering regarding this :)


Kommentarer
Postat av: Sandra Rosén Dahlgren

Åh coolt!

Svar: Riktigt roligt att leka med :)
Maria Björnbom-Öberg

2013-02-17 @ 11:19:04
URL: http://rosendahlgrensandra.blogg.se/
Postat av: Lena

fantastiskt! Vilken vätska använder du i Sverige? Den som du har nu ser fint ut, just det här med färgen. Jag använder Dawle-Rowney, den börjar med tiden lämna gula fläckar på pappret:(

Svar: Jag använder oftast Daler Rowneys. Har inte märkt av några gula fläckar, men då brukar jag iofs täcka de flesta ytorna med färg ändå så kanske inte upptäckt det bara? Börjar pappret bli fläckigt efter lång tid efter att tavlan är klar eller är det fläckigt då du tar bort vätskan om du låter den sitta länge innan du tar bort den? Har du provat deras maskeringsvätska som är ofärgad?
Maria Björnbom-Öberg

2013-02-17 @ 13:53:59
Postat av: Christina

Jättebra inlägg! Blev riktigt sugen på att skaffa sånt där :)

Svar: do it, är roligt att leka med...
Maria Björnbom-Öberg

2013-02-17 @ 15:21:33
URL: http://huffpuff.blogg.se
Postat av: Lena

Tack för svaret! Jag misstänker att vätska blev lite gammal och torkat lite, den blev lite gul. Så när jag lägger det på pappret och tar bort sedan så är det gula fläckar kvar. Jag skall köpa en ny flaska och prova.

Svar: aha, ja förhoppningsvis är den bara gammal, har själv aldrig haft det problemet :)
Maria Björnbom-Öberg

2013-02-18 @ 01:16:14
Postat av: Alexandra

Hej!
Du har en jättbra blogg och du är otroligt duktig. Du skulle inte kunna tänka dig att göra en video när du målar på det sättet? :)

Svar: Tack Alexandra, jag har en youtube-kanal där jag lägger ut videos då och då ; http://www.youtube.com/MrBokkei
Maria Björnbom-Öberg

2013-02-18 @ 11:33:49
Postat av: Elli

Åh! det kliar som sjutton i fingrarna av tanken att få kladda med det där!

Svar: köp en burk och kladda! sjukt kul!
Maria Björnbom-Öberg

2013-02-18 @ 13:12:47
Postat av: Lisa

Innan (internet) jag insåg att det fanns något som hette maskeringsvätska - tjofasiken vad jag avskydde akvareller. Förstod aldrig hur folk kunde få till knivskarpa linjer medan mitt som ut som kräkande regnbåge. Kanske är det därför jag fortfarande avskyr att arbeta med akvareller..

Svar: Akvarell kan vara lite knixigt, kräver en del övning innan man kan kontrollera färgen som man vill, maskeringsvätska underlättar massor :)
Maria Björnbom-Öberg

2013-02-18 @ 23:02:04
URL: http://lisadarling.blogspot.se
Postat av: GeMina Arts

Åh verkar spännande det där! :)

Svar: Är roligt att hålla på med :)
Maria Björnbom-Öberg

2013-02-21 @ 21:31:00
URL: http://geminaarts.blogg.se
Postat av: Neva

supersnyggt, som alltid. Jag använder själv maskeringsfilm, har aldrig provat vätska, men kan tänka mig att det är lättare att använda än film, om man ska täcka över mindre detaljer?Är den lätt att använda (enligt dig) samt det läcker alltså inte in "färg" i kanterna av vätskan?:)

Svar: Har aldrig provat maskeringsfilm så vet inte om detbär lättare eller svårare med maskeringsvätska. Men det är typ som att måla med en halvtjock färg, lite lite tjockare än vanlig vattenfärg men absolut inte lika tjock som akryl eller oljefärg. Ang om det släpper in är det lite olika på olika märken jag provat, den här som jag har nu har hittils inte släppt in en endaste drope, winsor and newtons har jag inte heller haft några problem med :)
Maria Björnbom-Öberg

2013-02-22 @ 12:10:43
URL: http://www.nevas.blogg.se
Postat av: Olivia S

Kan man köpa denna Dawley-Rowney enkelt i butiker här i Sverige? Är ny med akvarell och hade ingen aning om den produkten! Låter väldigt trevligt :)

Svar: Ja Dawler Rowney borde du kunna hitta utan problem, jag har köpt den massor av gånger i Sverige :)
Maria Björnbom-Öberg

2013-03-21 @ 16:53:30
Postat av: Linda <3

Oj, häftigt! Visste inte att det fanns sådan, men det gör det mycket lättare att måla ju =)

Svar: Det är dessutom riktigt roligt att hålla på med, det bästa är då man sak dra bort det och den rena fina ytan kommer fram ^^
Maria Björnbom-Öberg

2013-07-04 @ 18:07:20
URL: http://lindaemanuelsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Svar på ofta förekommande frågor:
  • Jag tar tyvärr ej på mig uppdrag från privatpersoner i dagsläget
  • Har du frågor kring pennorna och var dom går att köpa finns info här »

Trackback
In English Please!
bloglovin
instagram.com/bokkei
RSS 2.0